keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Suomi vs. Turkki

Mä ajattelin nyt kertoa teille vähän eroavaisuuksia, joita oon Turkin ja Suomen välillä huomannut. Iso ero on vuodenajoissa: Turkissa kesäisin on kuivaa ja lämmintä ja talvella kylmää ja kosteaa. Suomessa on neljä ihanaa ja erilaista vuodenaikaa! Toisaalta se on Suomessa vähän raskastakin, kun tulee keväisin ja syksyisin loska- ja kurakelit, mutta jotenkin nautin niistäkin jollain oudolla tavalla! Sää aiheuttaa tietty erilaisuuksia myös luonnossa, mutta näitä eroja voi jokainen lueskella netistä tai kirjoista, jos ne kiinnostaa. Mä haluan kertoa teille nimenomaan siitä miten elämä täällä eroaa elämästä Suomessa.


Ensinnäkin täällä ei ole kiire mihinkään – ei ikinä! Aina on aikaa jutella, nauttia iltapäiväteestä ja käydä ostoksilla. Suomessa kaikki vaan paahtaa täysillä paikasta toiseen eikä osaa nauttia siitä (tai en mä tiedä, kyllähän joku voi nauttiakin kiireestä). Mutta mä jotenkin tykkään haaveilla ja turkkilainen kulttuuri sopii siihen aivan huippuhyvin! Sen lisäksi, ettei kenelläkään ole mikään kiire niin kaikilla on tosi positiivinen asenne elämään. Täällä ei kauheasti jakseta murehtia turhia vaan nautitaan siitä mitä on ja mietitään tulevaa sitten, kun se tulee eteen. Suomessa taas huolehditaan ehkä vähän turhankin paljon tulevasta ja käytetään aivan liikaa energiaa asioiden vatvomiseen ja murehtimiseen. Toisaalta sitten taas tykkään kyllä Suomessa siitä, että asiat tosissaan suunnitellaan ja asiat hoituu tietyllä tavalla ja niitä voi ennakoida. En tiedä kykenisinkö itse heittäytymään ihan niin huolettomaksi kuin esimerkiksi monet mun sukulaiset täällä. Kyllä mussa sen verran suomalaista pessimistiä taitaa olla ;)


Sitten ruoka, NAM! Täällä kaikki ruoat on mausteisia ja se päämaku, jota niissä haetaan, on aina vahvasti esillä. Jos ruoan pitää siis olla makeaa, niin se on sitten tosi makeaa ja jos sen pitää olla tulista, niin se on sitten tosi tulista. Suomalainen ruoka on siis huomattavasti vähemmän…en nyt sano, että maukasta, koska tykkään ihan älyttömästi myös suomalaisista perinneruoista, mutta tietyllä tapaa mauttomampaa kuitenkin. Tää on kyllä niin makuasia ja uskon, että kaikki suomalaiset herkut maistuu tosi hyviltä pitkästä aikaa! Ja täällä tehdään aika paljon ruokia erilaisista taikinoista, kun taas Suomessa käytetään lisäkkeenä enemmänkin perunaa tai jotain. Se on kyllä pakko sanoa, että välillä nää taikinasta tehdyt ruoat tulee täällä korvista ulos. Sitten syön taas juuri poimittuja hedelmiä ja kasviksia ja taas maistuu!


Yksi juttu, joka yllätti mut kuitenkin täysin oli se, miten mun oman ikäisten nuorten elämä eroaa suomalaisten nuorten elämästä. Täällä on oletuksena, että lapset ja nuoret osallistuu jo tosi nuorina perheen kodin huolehtimiseen ja varsinkin tytöiltä odotetaan apua kokkaukseen ja siivoukseen. En oo nähnyt täällä missään nuoria vaan hengailemassa…tai no ehkä muutaman siellä ostarilla, mutta ei ollenkaan niin paljon kuin Suomessa. Kaikki nuoret on tosi kohteliaita. Jotenkin musta tuntuu, ettei ne ole kokeilleet puoliakaan niistä asioista, joita nuoret Suomessa kokeilee. En tosin tiedä, että onko se huonokaan juttu. Ne osaa sitten ainakin hoitaa kotia, kun on aika muuttaa pois. Täälläon yksi mun serkku, joka on suurin piirtein saman ikäinen kuin minä ja se on ihan ihmeissään, kun oon kertonut sille kaikkea mitä suomalaiset nuoret tekee. Sen mielestä me ollaan ihan hulttioita!

En tiedä johtuuko tää siitä, että ollaan täällä vähän syrjemmässä. Esimerkiksi jossain Istanbulissa saattaa olla ihan eri meininki.
Yhteenvetona voisi sanoa, että viihtyisin sekä Turkissa että Suomessa oikein hyvin. Turkissa vie voiton ehkä ruoka ja kiireetön elämänasenne, Suomessa taas nuoruuden vapaus, että saa tehdä mitä haluaa, eikä mikään vahva sääntö kiellä sua kokeilemasta jotain vaan siksi että olet tyttö tai poika.  Nää nyt oli tällaisia pikaisia pohdintoja, joita tuli mieleen. Onhan näissä maissa vaikka mitä muitakin eroja. Mutta niistä joku toinen kerta sitten! Nyt lähden hakemaan Ismetiä koulusta ja mennään meren rantaan piknikille! Kuulemisiin! :) 


Tässä vielä muutama tunnelmakuva. :)-Anni

1 kommentti: